Ako kupujete automobil: Saznajte koliko kofera može stati u prtljažnik

J. M.
Ako kupujete automobil: Saznajte koliko kofera može stati u prtljažnik
U vremenu grozničave potrage za što nižim emisijama štetnih gasova i manjom potrošnjom goriva, u drugi plan potisnuti su svi drugi kriteriji pri kupovini automobila.

Pritom je zapremina prtljažnika je jedan od najvažnih faktora, pogotovo za porodice s malom djecom.

prtljaznik-3.jpg - undefined

Dijagram: ÖAMTC

Mlade porodice najčešće nabavljaju kompaktne i subkompaktne modele automobila što je eksperte austrijskog automobilskog kluba ÖAMTC motiviralo da istraže prtljažnike takvih vozila, i to u različitim karoserijskim izvedbama, uključujući i karavane i crossovere.

prtljaznik-4.jpg - undefined

Dijagram: ÖAMTC

Umjesto suhih podataka proizvođača o zapremini prtljažnika, eksperti ÖAMTC-a odlučili su praktično istražiti koliko pojedinih kofera i dječijih kolica staje u "gepek".

prtljaznik-5.jpg - undefined

Dijagram: ÖAMTC

Odabrali su kofere tri različite veličine i preklopljena dječija kolica Maxi-Cosi Stella. Također, testirane su različite konfiguracije prtljažnika, od klasičnog, preko uvećanog za 1/3 oborenog zadnjeg naslona, do potpuno oborenog zadnjeg naslona, sve to sa ili bez dječijih kolica.

prtljaznik-6.jpg - undefined

Dijagram: ÖAMTC

Rezultat testa je pomalo iznenađujući: Apsolutni šampion prostora je Dacia Logan MCV. Da s "gepekom" ne važi pravilo "koliko para. toliko muzike (prostora)", pokazuje podatak da je karavanski Logan drugi najjeftiniji automobil na testu.

prtljaznik-7.jpg - undefined

Foto: ÖAMTC

Vrlo dobrim i funkcionalnim pokazao se i prtljažnik karavanske Škode Fabije Combi.

prtljaznik-8.jpg - undefined

Foto: ÖAMTC

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije