Hrvatska, zemlja Nikole Tesle: Izloženi automobili Tesla, e-skuteri i e-bicikli

Anadolija
Hrvatska, zemlja Nikole Tesle: Izloženi automobili Tesla, e-skuteri i e-bicikli
/ Anadolija
Na Cvjetnom trgu organizirano ja zabavno-edukativno događanje naziva 'Hrvatska: Zemlja Nikole Tesle' kako bi se građanima prezentirala visoka dostignuća e-mobilnosti.

Događaj su organizirali firma E.V.A. Blue iz Zagreba, s partnerom Hrvatskom elektroprivrednom (HEP), a cilj je promocija i implementacija znanja, inovacija i novih tehnologija, posebno na polju e-mobilnosti i obnovljivih izvora energije.

Tina Kolovrat, direktorica tvrtke E.V.A. Blue, poručila je kako duh Nikole Tesle, čiji je lik zaštitno lice događanja, predstavlja sve inovativno i pametno.

"Odlučili smo građanima prezentirati ono što je sada najnaprednije, a to su električna vozila", kazala je Kolovrat.

Građani i posjetitelji u prilici su razgledati i isprobati razna električna vozila marke Tesla, električne bicikle i skutere te druga inovativna rješenja u e-mobilnosti. Izložen je i primjerak električne punionice, kakvih ima sve više na hrvatskim cestama.

"Bez infrastrukture nema ni električnih vozila. Stoga nam je drago da je HEP prepoznao ovu našu inicijativu i aktivno radi na postavljanju sve više stanica za punjenje električnih automobila."

Trenutno ima oko 150 stanica za punjenje diljem Hrvatske, od čega je 90 tzv. sporih punjača", kaže Kolovrat. No, situacija je kudikamo bolja nego prije tri godine, kada je Hrvatska imala svega tri punjača.

Izložena su tri modela e-automobila Tesla, modeli X i S, američkog proizvođača Tesla Motors koja se za Europu proizvode u Nizozemskoj.

Posjetitelji su imali priliku vidjeti Teslin auto, model X 90D kojim se upravlja izvana, putem mobilne aplikacije. Auto može sâm voziti, otvarati vrata i obavljati funkcije kao da je vozač za upravljačem.

Izloženi skuteri izrađeni su u hrvatsko-kineskoj suradnji, s tim da su u Kini proizvedeni plastični dijelovi oklopa, a mehanika u Hrvatskoj, baš kao što su u Hrvatskoj napravljeni i prikazani električni bicikli po Ducatijevoj licenci.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije