Audi predstavio novi A8: Vatromet napredne tehnike, da li je vozač suvišan

J. M.
Audi predstavio novi A8: Vatromet napredne tehnike, da li je vozač suvišan
Audi Summit u Barceloni mjesto je svjetske premijere četvrte generacije perjanice marke – modela A8. Četvrta generacija "osmice" (kodna oznaka D5) treba zagorčati život BMW-ovoj seriji 7 i Mercedesovoj S-klasi.

Kakav vatromet napredne tehnike donosi novi Audi A8 pokazuje podatak o 41 dostupnom vozačkom asistentu!

Tako će se od naredne godine luksuzna limuzina moći kretati automatski, bez vozača, do brzine 60 km/h, potom samostalno parkirati pritiskom na taster, uvedena je funkcija masaže nogu, zadnje desno ("direktorsko") sjedište može zauzeti ležeći položaj.

audi_a8-1.jpg - undefined

Foto: Audi

Dio serijske opreme su zračni ovjes u četiri nivoa, infotainment sistem MIB 2+, čitav niz senzora i radara, dok su opciono ponuđeni upravljač sa zakretanjem sva četiri točka, sportski diferencijal na zadnjoj osovini, aktivni ovjes...

U odnosu na prethodnika, Audijeva perjanica je produžena 3,7 centimetara pa obični A8 mjeri 5,17 metara između krajnjih tačaka, a L-izvedba 5,30 metara. Malo iznenađenje je činjenica da je novi A8 vitkiji, odnosno 4 milimetra uži i 13-17 milimetara viši.

audi_a8-5.jpg - undefined

Foto: Audi

Nova platforma – na međuosovinskom razmaku od 2998 mm (3128 mm na L-izvedbi) – izrađena je od kombinacije aluminija, čelika, magnezija i karbona.

Dizajn je inspiriran studijom Prologue, što znači da je "singleframe" gril hladnjaka enormno širok i nizak što automobilu optički daje širinu.

audi_a8-2.jpg - undefined

Foto: Audi

Tržišni start planiran je za kraj jeseni kada će kupci moći birati između dva V6 agregata s turbo punjenjem – dizelski TDI razvija 286 KS, a benzinski TFSI 340 KS. Kasnije se očekuju V8 motori 4.0 TDI (435 KS) i 4.0 TFSI (460 KS).

Vrhunac ponude bit će 6,0 litarski W12 (585 KS), a Audi mnogo očekuje i od hibrida 3.0 TFSI e-tron ukupne snage 449 "konja" i mogućnošću potpuno električne vožnje na relacijama do 50 km. Početna cijena u Njemačkoj: 90.600 eura.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije