Volkswagena skandal u Kanadi koštao 2,1 milijardu dolara

Anadolija
Volkswagena skandal u Kanadi koštao 2,1 milijardu dolara
Njemački automobilski gigant Volkswagen će, zbog lažiranja podataka o emisiji štetnih gasova, u Kanadi platiti kaznu od 2,1 milion dolara, a taj novac će biti isplaćen za 105 hiljada osoba.

Sudac Vrhovnog suda u Ontariu Edward Belobaba donio je presudu da se ukupno 105 hiljada osoba, koje su koristile dizel motore Volkswagena, isplati između 5.100 i 8.000 dolara.

Nakon sudskih postupaka koji su pokrenuti na sudovima u Quebecu i Onatariu, Volkswagen je prihvatio kaznu od 2,1 milijardu dolara, a počet će s isplatom novca još danas.

Volkswagen je 2015. godine lažirao podatake o emisiji štetnih gasova na automobilima koji su prodani u Kanadi, te je na taj način za 40 puta više zagadio okolinu.

Proizvođač automobila je, nakon toga, prihvatio da je širom svijeta na 11 miliona dizel automobila ugrađen isti uređaj, te da je za nanesenu štetu odvojen budžet od 6,5 milijardi eura.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije