Optičke iluzije mogu vam spasiti život u saobraćaju: Pogledajte i kako

Radiosarajevo.ba
Optičke iluzije mogu vam spasiti život u saobraćaju: Pogledajte i kako
Indijsko ministarstvo za transport posljednjih nekoliko mjeseci počelo je sa svojevrsnim eksperimentima u kojima koriste 3D slike na autoputevima, kako bi natjerali vozače, posebno motocikliste, da sporije voze.

I zaista, slike u bojama su jedan od najboljih načina kojima se kroz historiju utjecalo na vozače, kako ne bi ugrožavali, prebrzom vožnjom, druge učesnike u saobraćaju. Društvene mreže su tako ovih dana „zatrpane“ optičkim iluzijama iz eksperimenata u indijskom saobraćaju, te je učinjeno da, recimo, pješački prijelazi „levitiraju“ pred očima vozača dok pješaci prelaze preko njih.

Ovakav način reguliranja razmišljanja vozača i njihovog stimuliranja u saobraćaju postoji još od prapočetaka saobraćaja, te se indijski tehničari nadaju da će „hipnotiziranjem“ utjecati na to da smanje broj saobraćajnih nesreća koje su uzrokovane prebrzom vožnjom.

I veliki broj drugih država u svijetu pokušava na ovaj način utjecati na svijest svojih vozača, pa je tako slične primjere optičkih iluzija moguće pronaći u Sjedinjenim Američkim Državama ili u Brazilu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije