Opel Admiral: 80 godina od rođenja praoca Insignije

J. M.
Opel Admiral: 80 godina od rođenja praoca Insignije
Perjanica Opelove game – model Admiral – dobro je znan ljubiteljima automobila po dvije serije u periodu od 1964. do 1977. godine.

No, manje je poznato da je Admiral rođen još 1937. godine kada je Opel predstavio luksuznu limuzinu dužine 5,27 metara koju je pokretao 3,6 litarski redni 6-cilindraš snage 75 "konja".

Admiral je bio predstavnik tadašnje klase njemačkih premium limuzina s motorima većim od 3,5 litra, a glavni konkurenti bili su mu Horch (prethodnik Audija), Mercedes i Maybach.

Predstavljanje Admirala koincidiralo je s procvatom gradnje autoputeva u nacističkoj Njemačkoj. Uz potrošnju od 18 litara na 100 kilometara i 70-litarski rezervoar Admiral je omogućio ugodno krstarenje na relaciji dužine 400 kilometara bez zaustavljanja na benzinskoj pumpi.

Opel je ubrzo predstavio i ekskluzivniju 4-vratnu kabriolet verziju, nakon čega je Admiral imao 25 procenata učešća u klasi njemačkih luksuznih automobila.

Činilo se da je samo nebo granica luksuznom Opelu, no sve je zaustavio Drugi svjetski rat. Proizvodnja je obustavljena  u oktobru 1939. godine jer su nacističke vlasti naredile da prioritet pri ugradnji 3,6 litarskog motora ima Opelov 3,5 tonski kamion Blitz za vojne potrebe.

Ukupno je napravljeno 6.404 primjeraka prvobitnog Admirala, a 80. rođendan proslavilo je 50-ak preživjelih automobila.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije