Najveći svjetski proizvođači automobila: Volkswagen je broj 1 u 2016.

Fena
Najveći svjetski proizvođači automobila: Volkswagen je broj 1 u 2016.
/ Foto: Volkswagen
Volkswagen je u 2016. prodao najviše automobila u svijetu, pretekavši japansku Toyotu, čime je njemačka kompanija po prvi put zauzela vodeću poziciju.

Toyota, koja je u protekle četiri godine bila vodeća u svijetu po prodaji, u 2016. prodala je 10,18 miliona automobila, dok je Volkswagen prošle sedmice objavio podatak o 10,31 miliona prodatih vozila.

Volkswagen – u čijem su vlasništvu između ostalog Audi, Porsche, Seat i Škoda – ostvario je rast prodaje od 3,8 posto u 2016. zahvaljujući pojačanoj potražnji u Kini.

Koncern iz Wolfsburga ostvario je zapažene rezultate i na drugim tržištima. Naprimjer, u 2016. u Švedskoj je Golf bio najprodavaniji novi automobil, što je prvi slučaj u proteklih 50 godina da ta titula nije pripala nekom modelu domaćeg proizvođača Volvo.

Prodaja Toyote prošle godine porasla je za 0,2 posto. General Motors (GM) će objaviti prodajne rezultate naredne sedmice, ali se očekuje da će zaostajati i za japanskom i za njemačkom kompanijom, prenosi Poslovni.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije