Mercedes 500 SEL prije Genschera: Prvi kancelarski automobil Helmuta Kohla

Radiosarajevo.ba
Mercedes 500 SEL prije Genschera: Prvi kancelarski automobil Helmuta Kohla
/ Auto-News
Prije nekoliko dana preminuo je Helmut Kohl, bivši njemački kancelar, čovjek koji je u burnim danima nakon pada Berlinskog zida ujedinio ovu zemlju.

Nedugo nakon što je u jesen 1982. godine preuzeo funkciju kancelara tadašnje SR Njemačke, Helmut Kohl je dobio službeni kancelarski automobil – Mercedes 500 SEL Guard.

Unutrašnjost blindiranog Mercedesa serije W126 obložena je velurom i drvenim panelima, na srednjoj konzoli bile su dvije telefonske slušalice, u  vratima komande grijanja i ventiliranja sjedišta. Prostor za glavu i koljena bio je raskošan, između koljena i naslona mogla je stati aktovka.

Mercedes SEL 500 pokretao je V8 motor koji je snagu od 245 "konja" prenosio na zadnje točkove preko 4-stepenog automatskog mjenjača.

Kada je Mercedes početkom 90-ih predstavio novu generaciju S-klase – model W140 – Helmut Kohl dobio je novi, 3,5 tone teški automobil koji je, zanimljivo, na našim prostorima nosio nadimak Genscher, po njegovom najbližem suradniku ministru vanjskih poslova Hans-Dietrich Genscheru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije