MAZ-541: Da li je ovo najluđa limuzina u historiji

Radiosarajevo.ba
MAZ-541: Da li je ovo najluđa limuzina u historiji
/ Foto: MAZ
Kada se spomenu superlimuzine, prve asocijacije su blindirane predsjedničke krstarice, ili Rolls-Royce Phantom, ili sovjetski ZIL.

 Ali, svi su "patetično obični" u poređenju s monstrumom iz Minska po imenu MAZ-541. Prije šest decenija u fabrici MAZ u bjeloruskom Minsku počeo je razvoj "automobila" koji je bio van svih standarda.

U to vrijeme Sovjetski savez želio je na svakom koraku pokazati status supersile. Jedna od mjera za izgradnju imidža bilo je i posjedovanje odgovarajuće opreme na aerodromima, tako i vozila za vuču nove generacije sovjetskih aviona poput Tupoljeva-104 i Illušina-18.

Oni koji bi došli na moskovski aerodrom Šeremetjevo gledali su nezgrapni kamion MAZ-535 koji je trebao nasljednika. Zato je Ministarstvo avionske industrije SSSR-a naručilo 13 primjeraka novog vozila koje je trebalo imati limuzinski oblik, da bi se na "prtljažnik" mogao zakačiti trup aviona.

U MAZ-u su razvili gorostasa težine 28 tona, kojeg je pokretao 12-cilindrični dizelaš iz tenka T-34.

"Automobil" dužine 7,8 metara mogao je povući avione težine 85 tona, razvijao je brzinu 30 km/h, trošio 130 litara goriva na 100 km! Prednja osovina s gigantskim točkovima preuzeta je od kamiona YAZ-214, a zadnja od kipera MAZ-525.

Iako je bilo planirano da bude napravljeno 13 vozila, dovršena su samo tri koja su u upotrebi ostala do '70-ih godina prošlog stoljeća.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije