Još jedan automobilski brak: Toyota i Mazda najavili stvaranje saveza

J. M.
Još jedan automobilski brak: Toyota i Mazda najavili stvaranje saveza
Povezivanje velikih automobilskih proizvođača postao je način za smanjenje troškove razvoja i proizvodnje novih modela, time i nižu cijenu i bolji nastup na tržištu.

Zato je malo koga iznenadila najava "braka" Toyote i Mazde. Spominje se, u prvom redu, podizanje zajedničke fabrike i razvoj električnih vozila, iako kompanije odranije surađuju na drugim projektima.

Za razliku od nekih drugih saveza – recimo Nissana i Renaulta koji funkcioniraju kao Alijansa, odnosno de facto jedna kompanija – Toyota i Mazda će ostati potpuno neovisni.

Prema sporazumu Toyota će kupiti 5,05 posto udjela u Mazda, dok će Mazda za isti iznos ući u posjed 0,25 posto akcija veće Toyote.

Dvije japanske kompanije planiraju zajedničko ulaganje od 1,6 milijardi dolara u pogon u SAD-u, kapaciteta 300 hiljada vozila, kojem će se proizvoditi novi crossover Mazda i Toyota Corolla za sjevernoameričko tržište.

Osim rada na električnim automobilima, Toyota i Mazda planiraju udružiti snage i u razvoju naprednih sigurnosnih sistema, digitalnih platformi…

Zanimljivo je da su prvu fazu suradnje (samo bez razmjene dionica) Toyota i Mazda počeli u proljeće 2015. To je dovelo do pojave nove generacije subkompaktne limuzine Toyota Yaris Sedan, koja je zapravo rebrendirana Mazda 2 Sedan.

toyota_yaris_sedan.jpg - undefined

Jedan automobil, dva imena: Toyota Yaris Sedan i Mazda 2 Sedan Toyota/Mazda

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije