Bobina, svjećice, akumulatori: Zbog čega se najčešće kvare vozila u BiH

Radiosarajevo.ba
Bobina, svjećice, akumulatori: Zbog čega se najčešće kvare vozila u BiH
Screenshot / BIHAMK
Broj registriranih vozila u Bosni i Hercegovini iz godine u godinu sve je veći, te u skladu s tim rastom povećana je i potražnja za uslugama tehničke pomoći na cesti, odnosno, povećan je broj kvarova vozila.

Svake godine BIHAMK-ove tehničke službe obavljaju sve veći broj intervencija na cesti, te je nedavno provedeno istraživanje pokazalo koji su najčešći uzroci kvarova automobila u našoj državi.

Kako je navedeno iz BIHAMK-a, istraživanjem je obuhvaćeno skoro 50.000 intervencija na vozilima nosivosti do 3.5 tona svih marki zastupljenih na našem tržištu, što predstavlja blizu šest posto od ukupnog broja registriranih motornih vozila ove nosivosti u BiH.

Istraživanje je pokazalo da se najveći broj kvarova odnosi na sisteme za paljenje motornih vozila, motor i izduvni sistem, kao problemi koji direktno utječu na pokretljivost vozila, a čest problem je i elektrika. Ipak, navodi se u istraživanju, treba uzeti u obzir i da građani BiH pomoć na cesti neće pozvati osim u bezizlaznim situacijama, što dodatno otežava istraživanje.

Gotovo trećina kvarova odnosila se upravo na sisteme za paljenje motornih vozila, a kao najčešći uzroci navode se: neispravan akumulator, neispravan elektropokretač, kvar na svjećicama, transformatoru napona (bobini), napojnim kablovima...

I način na koji vozači pokušavaju samostalno otkloniti neke kvarove često je problem ili uzrok problema, zbog čega u svojim vozilima ostaju zaglavljeni na cestama diljem BiH.

A šta to detaljno kaže istraživanje, u kojem se zaključuje da se najčešći kvarovi iz godine u godinu ponavljaju, možete pogledati OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije