AMC Hornet X: Kako su Roger Moore i James Bond proslavili neugledni hatchback

J. M.
AMC Hornet X: Kako su Roger Moore i James Bond proslavili neugledni hatchback
/ Originalni AMC Hornet X iz filma (wiki)
Prije nekoliko dana preminuo je Roger Moore, najdugovječniji filmski James Bond.

Engleski glumac tumačio je ulogu tajnog agenta 007 u šest filmova (1973-1985), a ljubitelji akcije smatraju da je Moore kao James Bond bio protagonist najspektakularnijih jurnjava u serijalu.

Jedna od najpoznatijih scena potjere vezana je za film Čovjek sa zlatnim pištoljem iz 1974. godine, a sudbina je htjela da nas glavni junaci napuste u razmaku od pet sedmica.

Pored Rogera Moorea (umro 23. maja), na mjestu suvozača nalazi se legendarni mrzovoljni šerif J.W. Pepper iz Lousiane u maestralnoj interpretaciji Cliftona Jamesa (preminuo 15. aprila).

Bond i američki  šerif jure negativce -  Francisca Scaramangu i njegovu desnu ruku Nick Nacka – a to čine u AMC Hornet X Hatchbacku . Ovaj neugledni automobil je malo poznat kod nas, nije postigao veliki uspjeh u svijetu, iako mu je nastup u filmu Čovjek sa zlatnim pištoljem osigurao slavu.

Za čuvenu scenu "salta" preko srušenog mosta Hornet X Hatchback je modificiran, a aeronautička laboratorija Cornell napravila je posebne kalkulacije leta automobila.

Na kraju je britanski kaskader Bumps Williard, nakon sedam proba, izveo spektakularni salto koji je ušao u legendu i… Guinnessovu knjigu rekorda kao prvi "astro spiral" (bočni salto) u filmu.

AMC Hornet X Hatchback - automobil koji je izveo spektakularni let, izložen je u National Motor muzeju u britanskom Beaulieu. Čuva sjećanje na čuveni film o Jamesu Bondu ali i kompaniji AMC (American Motors Corporation) koja je ugašena prije nepune tri decenije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije